Ухвалення декларації на другий день саміту БРІКС у Казані (Республіка Татарстан) 23 жовтня продемонструвало, що Росія поки не заручилася міжнародною підтримкою і не створила альтернативну структуру безпеки, якої так бажає Кремль. Підтвердив це частково й лідер Китаю Сі Цзіньпін, повторивши позицію, яка закликає до деескалації війни проти України.

Зокрема, він виступив проти участі третіх сторін у бойових діях на тлі повідомлень про підготовку РФ до відправлення північнокорейських військ у Курську область та на український фронт. На провал країни-агресора вказав Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Зазначається, що в декларації російська війна проти України згадується лише один раз. У документі йдеться, що всі, хто його підписав, мають діяти відповідно до принципів Статуту ООН. Тобто враховуючи положення про повагу до територіальної цілісності й те, що держави БРІКС вітають “відповідні” пропозиції про посередництво, спрямовані на забезпечення мирного врегулювання війни шляхом діалогу й дипломатії.

Міністерство закордонних справ України відреагувало на казанську декларацію, заявивши: вона показує, що Росія не змогла “експортувати” свої погляди на зміну світового порядку та глобальної безпекової архітектури в держави-учасниці саміту БРІКС. Декларація також демонструє, що країни БРІКС не є єдиними навколо війни Росії проти України, ймовірно тому, що багато хто з них підтримує принципи Статуту ООН.

Служба зовнішньої розвідки України теж оцінила, що саміт БРІКС не спричинить схвалення міжнародною спільнотою альтернативної системи міжнародних розрахунків, якої хоче Росія. Також наголошується, що Індія, ОАЕ, Бразилія й Південна Африка виступають проти перетворення БРІКС на антиамериканську коаліцію на прохання Кремля.

Зі свого боку глава КНР Сі Цзіньпін наголосив на необхідності сприяти швидкій деескалації “української кризи” і уникати “підливання олії у вогонь”. На саміті він заявив, що члени БРІКС повинні запобігти поширенню війни на “треті сторони” та уникати ескалації воєнних дій.

Сі запевнив, що Китай, Бразилія та країни Глобального Півдня створили групу “Друзі світу”. За його словами, вона “прагне об’єднати голоси на підтримку мирного вирішення” війни Росії проти України.

Раніше китайський лідер закликав до деескалації війни та намагався позиціонувати КНР як неупередженого стороннього посередника для мирного врегулювання між країнами шляхом переговорів.

Як повідомляв OBOZ.UA, на полях саміту БРІКС у російській Казані президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрівся із диктатором РФ Володимиром Путіним. В Анкарі та Москві заявили, що вони, серед іншого, обговорили “російсько-український конфлікт”, але точні теми їхньої бесіди невідомі.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *