Попри гучну реформу постачання харчів для ЗСУ, завдяки якій наприкінці минулого року було створено Державний оператор тилу (ДОТ), ця структура, як виявилося, не здатна впливати на якість продукції. Увесь тягар контролю якості ДОТ перекладає на Міноборони, або на постачальників. Про це йдеться у матеріалі “Апострофу”.

“Якщо казати коротко, винні усі – постачальники, виробники, – але не ДОТ”, – йдеться у статті.

Видання нагадує, як кілька днів тому ДОТ розірвав контракт із компанією “Трейд Граніт Інвест” на постачання харчів у Донецьку область та заборонив брати участь у тендерах впродовж 12 місяців. Приводом для покарання стала публікація сумнівного змісту у виданні NGL.

Журналісти намагалися зробити експертизу консервів, наданих військовим, який поскаржився на їхню якість.

Утім, як зазначив Олексій Голобуцький з Агенції моделювання ситуацій, власна дилетантська дегустація журналістів була більш схожа на те, “як кілька господинь куштують страви їхньої найкрасивішої подружки”.

Для фахового аналізу вони надали до державного НДІ лише одну банку, а висновки експертизи виклали на власний розсуд: “Такі консерви не можна продавати чи споживати”. Хоча у висновку стверджувалося навпаки: консерви майже повністю відповідають стандарту.

Цього вистачило, щоб ДОТ розірвав контракт із “Трейд Граніт Інвест”, до якої до цього було найменше зауважень – 2. Натомість у інших постачальників цей показник доходив до 176, як от у Буського консервного заводу, з яким договір не розірвали.

Невдовзі у м’ясі від компанії “Міт пром” було виявлено шприц. Постачальника звинуватили у навмисному накачуванні м’яса водою. Але ДОТ контракт із цією компанією теж чомусь не припинив.

Директорка програми харчування ДОТ Галина Літош з цього приводу заявила, що “скарги від військових – розповсюджене явище. Мова йде про десятки тонн продукції, тому постачальник міг не побачити голку у м’ясі”.

“Складається таке враження, що один постачальник – дуже поганий і його карають, а другий – просто поганий, але він не винен, мовляв, з ким не буває”, – пише “Апостроф”.

Директор ДОТ Арсен Жумаділов взагалі заявив, що його відомство не має ані ресурсів, ані права на лабораторний аналіз харчів.

“Система закупівель, яку “реформують” під впливом громадськості, побудована таким чином, що тому, хто, власне, платить гроші (ДОТ), байдуже на якість, бо за лабораторні аналізи відповідає хтось інший”, – робить висновок видання.

Нагадаємо, раніше політичний аналітик Олексій Голобуцький проаналізував ситуацію із підходом ДОТ до постачальників і зробив висновок, що ДОТ – це офіс підтримки корупції.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *