26 Серпня, 2025

Перед Україною постала загроза дефіциту якісної пшениці – через посилений експорт вітчизняним борошномелам може не залишитися зерна. Це, в свою чергу, може спричинити зростання цін на борошно і хліб.

Про це заявив голова спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський. Експерт наголошує, що ситуація, яка утворилася, створює ризики для продовольчої безпеки держави.

Що буде з борошном в Україні

Він прогнозує, що у 2025/26 маркетинговому році в Україні очікується виробництво близько 21 млн тонн пшениці, зокрема 10,3 млн тонн продовольчої. Але врожай пшениці 1-2 класу, яка необхідна для виробництва борошна хлібопекарської якості, прогнозується на рівні 1,7 млн тонн.

“Ми вже сьогодні бачимо, що конкуренція між переробниками та експортерами за якісну пшеницю зростає, а аграрії, маючи можливість зберігати зерно протягом кількох років, не поспішають його продавати. Це створює ризики для цінової стабільності та доступності борошномельної та хлібопекарської продукції для споживача“, – пояснив Рибчинський.

Крім того, в Україні погіршилася ситуація з житом. Внутрішньо виробництво не тільки не покриває потребу, але й скорочується – якщо минулого сезону до країни імпортували 1,6 тис. т, то цього – вже близько 9 тис. т. Це вказує на формування стійкого дефіциту сировини.

Родіон Рибчинський наголосив, що в такій ситуації утворюються умови для подальшого зростання цін на борошно. А дефіцит продовольчого зерна створює ризики для продовольчої безпеки держави, резюмував експерт.

В українських пекарів вже проблеми

Раніше перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко вже зазначав, що агровиробники неохоче пропонують борошно другого ґатунку на внутрішній ринок. А без нього неможливе виробництво борошна вищого ґатунку.

Часто таке зерно або йде на експорт, або зберігається у власних запасах. У результаті борошномельні підприємства не завжди можуть сформувати необхідні партії для повного завантаження своїх потужностей, тому навіть у період активного збору врожаю ціни на борошно залишаються високими.

За даними експерта, нині тонна пшеничного борошна вищого ґатунку коштує близько 15 тис. грн, а першого ґатунку – 14,5 тис. грн. І це не межа: до кінця року вартість може зрости ще на 2 тис. грн за тонну.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що виробники прогнозують зростання цін на хлібобулочні вироби в Україні. За їхніми очікуваннями, у 2025 році вартість цих продуктів може збільшитись на 15-20%. Причина – зростання витрат на виробництво.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *