Польща, а також сусіди-партнери України, зобов’язані збивати російські ракети, які перебувають в українському повітряному просторі, до того, як вони зайдуть у повітряний простір країн НАТО.

Як пояснив Сікорський, Польща повинна забезпечити безпеку своїх громадян, незважаючи на побоювання, що перехоплення над українською територією може нібито втягнути НАТО у повномасштабну війну Російської Федерації (РФ) та України.

“Членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору – це наш власний конституційний обов’язок… Я особисто вважаю, що коли ворожі ракети прямують до нашого повітряного простору, це буде законною самообороною, тому що коли вони перетинають наш повітряний простір, ризик того, що уламки можуть когось поранити, є значним“, – додав він.

У відповідь на заяву Сікорського, заступник генерального секретаря Альянсу Мірча Джоане заявив, що НАТО повинно зробити все можливе, щоб допомогти Україні, втім, уникаючи ескалації. Також він додав, що в рамках військово-політичного блоку “ми завжди консультуємося перед тим, як робити щось, що може мати наслідки для всіх нас”.

Порушення повітряного простору Польщі під час обстрілів України

Ще в липні президент Володимир Зеленський заявив, що Київ та Варшава ю працюють над механізмом того, як би польська протиповітряна оборона (ППО) могла б збивати російські ракети та дрони над українською територією.

Пізніше голова Міністерства оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща проконсультується зі своїми союзниками по НАТО та заручиться їх згодою, перш ніж почне збивати ворожі повітряні цілі.

Детальніше про цю ініціативу і чи може вона бути реалізованою найближчим часом, – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Джерело: РБК Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *