Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України у гривні з CCC- до CCC+. Це означає зниження ризику дефолту в Україні у нацвалюті.

Про це повідомили в самому агентстві. Підвищення ж рейтингу відбулося після завершення Україною реструктуризації боргу з єврооблігацій на загальну суму 20,5 млрд доларів (24,3 млрд доларів, включаючи накопичені відсотки за дворічний мораторій на виплати з єврооблігацій у серпні 2022 року) на вісім єврооблігацій з основним боргом млрд. доларів.

У зв’язку з цим у Fitch надали нещодавно випущеним облігаціям рейтинг “CCC”. Що відображає:

  • скорочене обслуговування зовнішнього боргу України за облігаціями без виплати основного боргу до 2029 року;
  • керовані купонні виплати у розмірі 165 млн доларів (0,1% прогнозованого ВВП) у 2025 році та 423 млн млрд доларів (0,2% прогнозованого ВВП) у 2026 року.

Водночас, зазначається, реструктуризація, підтримана 97% власників облігацій, призводить до номінального скорочення на 37% та значного скорочення обслуговування боргу у довгостроковій перспективі. Тому Fitch прогнозує, що загальний державний борг України складе 89,6% ВВП у 2024 році (без урахування реструктуризації інших комерційних зобов’язань).

Останнє можна вважати позитивом для України. Адже озвучений прогноз нижчий за очікуваний показник у 92,5%.

Водночас у Fitch вважають, що успішне завершення реструктуризації боргу України в єврооблігаціях є лише частиною одного ширшого епізоду реструктуризації – оскільки український уряд оголосив про припинення інших платежів. Відповідно, довгостроковий рейтинг України там залишили на рівні RD, що означає обмежений дефолт.

Очікується, що такий рейтинг збережеться доти, доки Fitch не визнає, що обміни завершені. А крім того, що відносини зі значною більшістю зовнішніх комерційних кредиторів нормалізувалися.

Як повідомляв OBOZ.UA, за січень-липень 2024 року Україна направила на сектор безпеки та оборони вже 1 трлн грн. Кошти пішли на зарплати військовим, харчування, закупівлі техніки та багато іншого. Усі гроші на забезпечення військових Україна бере виключно із власного бюджету, тож мешканців країни закликають сплачувати податки.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *