Канцлер Німеччини Олаф Шольц, який 21 серпня відвідав Кишинів та зустрівся з президентом Молдови Майєю Санду, пообіцяв колишній радянській республіці всебічну підтримку на шляху до ЄС. Під час зустрічі сторони говорили про вплив війни в Україні на Молдову, гібридні погрози та досягнення Кишинева на шляху євроінтеграції.

Як повідомляють молдовські масмедіа, канцлер Німеччини наголосив, що його країна продовжить підтримувати Молдову – і не лише на шляху до ЄС. Він окремо відмітив дестабілізіційний вплив Росії на Молдову у намаганнях залишити республіку в своїй імперії.

“Ми знаємо, як Молдова страждає від агресивної війни Росії проти України. Ми знаємо, як проросійські політики намагаються дестабілізувати вашу країну, особливо на тлі президентських виборів та вступу Молдови до ЄС. Ми всебічно підтримуватимемо Молдову в міру можливостей”, – пообіцяв Шольц.

Він також відзначив, що нинішня влада Молдови успішно протистоїть спробам російської дестабілізації. І це, за його словами, найкращий доказ євроінтеграційних прагнень Кишинева.

“Для нас у Німеччині зрозуміло одне: ми маємо продовжити підтримувати вас на європейському шляху. Це розширення відповідає інтересам Європейського союзу, Німеччини та Молдови”, – сказав канцлер Німеччини.

У свою чергу Санду зазначила, Молдова “надто довго відкладала” євроінтеграцію, але зараз країна “впевнено рухається цим шляхом”.

Сторони заявили, вже розрозбляють і невдозі підпишуть міграційну угоду. За словами Шольца, ця домовленість дозволить Німеччині оперативно висилати з ЄС нелегальних мігрантів із Молдови на їхню батьківщину, а також “залучати до країни кваліфікованих спеціалістів”. Санду у свою чергу висловила сподівання, що документ допоможе повернути до Молдови людей з “великої діаспори”.

Як повідомляв OBOZ.UA, в ООН прогнозують, що до 2100-го року населення Молдови скоротиться до 1,5 мільйона осіб, тобто майже наполовину. Проте вже зараз у Кишиневі лунає думка, що українські біженці, яких у країні близько 100 тисяч, можуть трохи покращити демографічну ситуацію.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *