Територіальна цілісність України не може бути предметом для обговорення чи компромісів. Крим – це Україна, тому будь-які пропозиції на тему якогось іншого статусу півострова є неприйнятними.

Про це заявили в МЗС України у відповідь на пропозицію польського колеги Радослава Сікорського передати Крим під мандат ООН. У відомстві нагадали про Статут Організації об’єднаних націй та міжнародне право.

“Крим – це Україна. Крапка. На боці України наші Сили оборони, партнери, Статут ООН та міжнародне право. Крим – це центр ваги європейської архітектури безпеки. Її повноцінне відновлення можливе лише після повної деокупації всієї території України, включно з українським півостровом”, – йдеться у заяві.

В МЗС додали, що очікують подальшої рішучої підтримки партнерів, щоб примусити Росію вивести свої війська з усієї території України та притягнути країну-агресорку до відповідальності за розгорнуту війну проти України та за всі скоєні злочини.

“Всі зусилля мають бути спрямовані на те, щоб швидше досягти цих цілей, а не задовольняти, у той чи інший спосіб, апетити Кремля коштом інтересів України та міжнародного права”, – наголосили в МЗС.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував тимчасово окупований Росією Крим передати під мандат ООН. Це нібито потрібно для підготовки, в його розумінні, чесного референдуму.

На скандальну пропозицію Сікорського відреагували у Зеленського. Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що будь-які пропозиції щодо передачі Криму під протекторат чи проведення нових “референдумів” суперечать принципам міжнародного права й підривають суверенітет України. Автономна Республіка Крим і Севастополь були й залишаються невіддільною частиною України в її міжнародно визнаних кордонах.

У Меджлісі кримськотатарського народу різко відреагували на висловлювання міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського щодо передачі Криму під мандат ООН. Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав такі заяви “неприпустимими та цинічними”.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *