Прокуратура на Чернігівщині ще з лютого 2024 року добивається знесення двоповерхового дерев’яного будинку, який було незаконно збудовано на захоплених 54 сотках землі держпідприємства “Ліси України“. Головна перешкода – правоохоронці та суд нібито не можуть знайти винних. При цьому до незаконного будівництва може бути причетний благодійний фонд “Надія”, який веде до відомого на Чернігівщині народного депутата від “Батьківщини” Валерія Дубіля.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus Info. Наголошується, що Прилуцька обласна прокуратура ще з лютого 2024 року через суд намагається змусити знести будинок. Суд при цьому підтвердив, що це незаконний самобуд.

“Але є проблема. Відповідальних – тих, хто збудував будинок, – не знають. Або вдають, що не знають”, – зазначають розслідувачі. За їхніми даними, історія приводить до благодійного фонду, який у свою чергу пов’язаний із Дубілем.

Журналісти побували на місці, де з’явилася незаконна будівля. Це приватна територія посеред лісу за 150 км від Києва. Територія обгороджена, за парканом є доріжки, висаджені дерева, кілька будівель, а на березі водоймища – двоповерховий будинок із власним причалом. І все це – незаконне.

У рішенні Господарського суду Чернігівської області від 13 червня 2024 року йдеться, що площа захопленої ділянки – 54 сотки. Згідно з тим самим рішенням суду, площа незаконно збудованого будинку – 62,27 кв. м.

Також у рішенні суду вказано, що ліс знаходиться на території Чернігівської обласної адміністрації. Тобто фактично саме ОДА є власником землі. ДП “Ліси України” має право постійного користування ділянкою.

“Власне, саме на “Лісі України” прокуратура і намагається покласти всю відповідальність за незаконне будівництво та змусити ДП знести зруби та паркан”, – йдеться у розслідуванні.

Але за даними журналістів, насправді все не так просто. У справі також фігурує Благодійний фонд молодіжної ініціативи “Надія”. За документами він проходить як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Фонду “Надія” понад 36 років, його зареєстровано на Чернігівщині. “Якщо не вдаватися до деталей, це фонд народного депутата від “Батьківщини” Валерія Дубіля. Він сам там голова наглядової ради, а двоє його синів – серед засновників”, – наголошують розслідувачі.

Журналісти також зазначають, що фонд є цілком реальним: він працює і допомагає нужденним. Керівником фонду є депутат Чернігівської районної ради, а нині військовослужбовець Сергій Тепляков. Проте, як з’ясували журналісти, у телефонних книгах Тепляков записаний зовсім не як голова фонду, а як юрист та помічник Дубіля.

Розслідувачі стверджують, що ще наприкінці 2021 року благодійний фонд попросив виділити йому довгострокове користування на 49 років 4,4 га в лісі. “Ніхто проти не був, але з документами довелося повозитись”, – зазначають журналісти.

Вони додають, що фінальний лист із проханням передати ліс у користування з усіма зібраними погодженнями “Надія” відправила до Чернігівської ОДА ще до початку повномасштабного вторгнення, 10 лютого 2022 року. “Ми зверталися ще до повномасштабного вторгнення. Проходили процедури, щоб ушляхетнити цю земельну ділянку, щоб там було місце загального користування та відпочинку. Закінчилася ця історія за тиждень (до повномасштабного вторгнення. – Ред.), ОДА надала нам рішення про виділення. Фактично ми його навіть забрали пізніше і далі не могли користуватися, бо треба було укласти договір… По ділянці ми мали свої плани – рекреаційна зона, місце відпочинку”, – розповів журналістам керівник фонду Сергій Тепляков.

При цьому 13 вересня 2022 року ОДА своїм розпорядженням фактично зобов’язала “Ліси України” передати землю “Надії” терміном на 5 років. Але офіційно договір між фондом та філією держпідприємства уклали лише у березні 2024 року. Тобто вже після заяви прокуратури та рішення суду про незаконне будівництво.

Як зазначають журналісти, виходить, що у договорі фонд просив дозволи на будівництво того, що вже було на ділянці. Наприклад, за даними Google Earth (сервіс зберігає супутникові знімки), щось подібне до фундаменту з’явилося на ділянці ще в 2017 році. А 2020-го активно велося будівництво. Тепляков у розмові із розслідувачами стверджував, що за планом фонду будівництво будинку на ділянці не планувалося.

Також, за даними журналістів, Прилуцький райвідділ поліції навіть розслідував кримінальне провадження щодо захоплення ділянки з 2021 року. “Шукали тих, хто ділянку захопив та будується”, – зазначають розслідувачі. Тепляков стверджує, що у фонді не знали, що на території вже є будівля і вона обгороджена парканом з написом “Приватна власність”.

На думку розслідувачів, все вказує на те, що хтось був упевнений, що будувати дільницю можна. “А документи вже потім намалюються”, – наголошують журналісти.

При цьому розслідувачі припускають, що і сам судновий процес із вимогою знести будинок може бути спробою “залишити все як є”. “Суд-то визнає, що будівництво незаконне, треба зносити. Але зносити повинен той, хто будував. І це точно не “Ліси України”. А фонд Дубіля прокуратура поки що і не питає”, – йдеться у розслідуванні.

Більше того, журналісти стверджують, що в процесі розслідування Дубіль мав доступ до запитів ЗМІ до офіційних органів, наприклад, прокуратури. Як саме документи опинилися у розпорядженні нардепа, невідомо. Проте сам Дубиль погодився на зустріч, хоч і відмовився від коментарів на камеру.

Хто такий Валерій Дубіль

Дубіль є нардепом із 17-річним стажем у парламенті. Уся його депутатська кар’єра була пов’язана із партією “Батьківщина”. На момент виходу розслідування Дубіль є заступником голови партії. При цьому Дубіль найбільш відомий виборцям із Чернігівщини. Із цим регіоном його пов’язує і політична, і бізнес-історія.

Займатися бізнесом, за словами журналістів, Дубіль почав ще у 90-ті. В інтерв’ю для “Суспільного” нардеп розповідав, що “займався багато чим” – від торгівлі цукром на ринку до продажу техніки, металопрокату.

“Далі Дубіль разом з іншими підприємцями, частина яких тепер депутати облради, об’єдналися у так звану бізнес-групу “Європа”. Так називався магазин і навіть футбольний клуб”, – наголошують розслідувачі.

Наразі, за даними аналітичної системи YouControl, основний напрямок діяльності “Європи” – нерухомість. Зокрема, група контролює два ринки у Прилуках та частину Троєщинського ринку у Києві.

У медіа у 2019 році прізвище Дубіля згадувалося в історії про рейдерство, зокрема місцевого агрохолдингу. Також Дубіля згадували в історії про підкуп виборців на останніх президентських виборах того ж таки 2019 року.

У 2024 році в офіційній декларації нардепа зазначено лише бізнес подружжя. І її агенція нерухомості називається “Європа”. Самої нерухомості, до речі, чимало – є і квартири, і будинки, і земля, записані на всю родину Дубілей. Зокрема, це котедж із садом та басейном на Кіпрі, в який, судячи з декларації, вкладалися ще на етапі будівництва до початку повномасштабної війни.

В Україні із масштабних об’єктів – маєтки на Київщині та Чернігівщині. Останній (530 кв. м, кілька гектарів із власним озером) виставлено на продаж. Як зазначають журналісти, цей будинок перебуває майже впритул до того лісу, де на землі, переданій фонду Дубіля, красується незаконний самобуд.

Журналісти впевнені, що й незаконне будівництво не обійшлось без Дубіля. Серед аргументів – дуже багато збігів, як у справі про незаконне будівництво, так і з наданням запитів Дубілю. Крім того, після зустрічі журналістів із нардепом із паркану в лісі зникла табличка “Приватна власність”.

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом у Києві земельну ділянку на Оболоні може отримати компанія, яка пов’язується зі скандальним банкіром Олексієм Омельяненком. Раніше так само “розділили” ще одну пов’язану з Укргазбанком ділянку.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *