Президент Польщі Анджей Дуда виступив проти наміру блокувати вступ України до Європейського Союзу через Волинську трагедію, за що висловилися інші польські посадовці. За його словами, ті, хто цього прагне, у такий спосіб вписуються в політику російського диктатора Володимира Путіна.

Сам польський лідер заявив, що не хоче створювати точки напруги між Варшавою та Києвом. Думкою він поділився в інтерв’ю Polsat News, передає видання Rzeczpospolita.

“Я намагався діяти так, щоб не створювати точок напруги, наскільки це можливо…. Це було нелегко, тому що між нами є складні теми”, – зізнався Дуда.

Він додав, що також обговорював ці питання з президентом України Володимиром Зеленським, і найкращим прикладом цього була його присутність в Луцьку, саме в річницю “Волинської різанини” (так поляки називають Волинську трагедію – обопільні етнічні чистки конфліктуючого польського та українського населення у 1942-1943 роках.

“В інтересах України також знайти порозуміння з нами з усіх складних питань, зокрема історичних. Пам’ятаймо, що українці мають дуже багато проблем, пов’язаних із минулим Другої світової війни”, – висловився президент Польщі.

В інтерв’ю Анджея Дуду запитали про заяву міністра оборони країни Владислава Косіняка-Камиша, який зазначив, що якщо питання Волині не буде вирішене між Варшавою та Києвом, то “Україні немає місця в Європейському Союзі”.

Польський лідер відповів, що Путін напав на Україну, щоб зупинити її інтеграцію в ЄС, і якщо хтось говорить у зв’язку з цим, що збирається заблокувати доступ України до Євросоюзу, то “тим самим він вписується в політику Путіна”.

“Ну, я не знаю, чи це є наміром тих, хто зараз у владі. Я хотів би знати, що конкретно мають на увазі міністри, прем’єр-міністри, коли роблять такі заяви. Це складні питання, зокрема й для самих українців, які треба враховувати, які роками замовчувалися”, – відказав Дуда.

Як повідомляв OBOZ.UA, для Польщі та України тема Волинської трагедії є дуже болючою, наші сусіди постійно до неї повертаються. Детальніше про сварка країн та чи є для Києва загроза втрати важливого союзника через це, читайте в матеріалі.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *