В ніч на 26 вересня росіяни здійснили атаку дронами на об’єкти енергетики у кількох областях України, одного безпілотника було помічено поблизу АЕС. Понад 14 тисяч споживачів у 11 областях залишалися без електроенергії. Втім, більшість знеструмлених через атаку споживачів уже заживлена, а В застосовувати графіки відключення електроенергії не планують. Якщо ситуація зміниться, про це повідомлять окремо.

Про це йдеться в повідомленні “Укренерго“. “Вночі російські БПЛА атакували енергооб’єкти у кількох регіонах України. Внаслідок пошкоджень знеструмлювались побутові та промислові споживачі. Наразі більшість із них уже заживлена. Роботи з усунення наслідків обстрілу тривають”, – зазначили енергетики.

Так, за минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Івано-Франківській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. Загалом вранці було повністю або частково знеструмлено 585 населених пунктів.

Зокрема, у Київській та Івано-Франківській областях внаслідок атаки БПЛА по території підстанцій було пошкоджено обладнання та виникло загорання. У Дніпропетровській області внаслідок обстрілу території підстанції також виникло займання, при цьому вимикалась повітряна лінія. 

У Одеській області під час повітряної тривоги вимикалась повітряна лінія, при цьому знеструмлювались підстанції та побутові споживачі, а також один з об’єктів знижував навантаження. Живлення відновлено. У Чернігівській області внаслідок ворожих обстрілів знеструмлювались побутові споживачі. Загалом без електропостачання залишались 1484 абоненти. 

Як додали в “Енергоатомі“, також було зафіксовано черговий проліт ударного безпілотного апарату на критично низькій висоті недалеко від промислового майданчику Рівненської АЕС. “Вчергове російські війська несуть загрозу ядерній безпеці українських АЕС. Про кожен такий факт Енергоатом інформує відповідні установи, адже ніхто не має права порушувати принципи ядерної та радіаційної безпеки”, – зазначили в компанії.

Крім того зросло споживання електроенергії в країні. Так, його рівень 26 вересня станом на 9:30 був на 2,9% вищим, ніж в цей же час попереднього дня – у середу, 25 вересня. Добовий максимум споживання напередодні був зафіксований увечері.

Через пошкодження, яких зазнали великі теплові та гідроелектростанції внаслідок російських обстрілів, українська енергосистема відчуває дефіцит потужності в години максимального споживання. Тому ввечері зберігається необхідність споживати електроенергію ощадливо, не вмикаючи кілька потужних електроприладів одночасно.

“Що стосується денних годин – тут ситуація інша. За останні роки в Україні суттєво зросла частка сонячних електростанцій у загальному енергобалансі. Це сталося з двох причин: 1 – кількість та потужність СЕС суттєво збільшилась; 2 – частка інших видів генерації зменшилась через наслідки обстрілів. Крім того, на рівень споживання вдень суттєво впливають так звані дахові електростанції – тобто сонячні панелі, які масово встановлюють побутові споживачі та бізнес”, – додають в “Укренерго”.

За таких обставин найменше навантаження на енергосистему зараз фіксується у період високої сонячної активності та ефективної роботи промислових і побутових СЕС. Тому період з 10:00 до 16:00 – найкраще підходить для користування пралками, прасками, електроплитами та ін.

Як раніше писав OBOZ.UA, у низці ЗМІ поширили інформацію про те, що Румунія начебто відмовилася від допомоги Україні і більше не експортуватиме струм. Насправді міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа заявив, що в країнах Східної Європи ціни на енергоносії вищі, тому потрібно створювати рівні умови та знижувати вартість струму для його країни.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *