Комітет Верховної Ради (ВР) з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт про запуск в Україні так званого банку банків – Національної установи розвитку (НУР) та рекомендував ухвалити документ у другому читанні. Мета НУР – вирішити проблему кредитування відновлення країни, а також високоризикового бізнесу в Україні.

Про це повідомив автор законопроєкту, голова профільного комітету Данило Гетманцев (“Слуга народу”). За його словами, ініціатива передбачає вирішення проблем із кредитуванням:

  • релокованого бізнесу;
  • бізнесу на прифронтових територіях;
  • підприємств ВПО;
  • проектів із високим рівнем ризику.

“НУР – це державна спеціалізована установа (банк банків) зі спеціальним мандатом на відновлення та структурну трансформацію економіки, яка реалізовуватиме програми кредитування на відновлення країни”, – зазначив нардеп.

Установа отримає доступ до коштів приватних інвесторів. Ці кошти спрямовуватимуться на відновлення та розвиток української економіки шляхом надання підтримки різними фінансовими інструментами. Одержувачами мають стати переважно суб’єкти малого та середнього підприємництва, які потрапили у скрутне становище, але мають потенціал відновлення та розвитку.

При цьому НУР зможе підтримувати і деяких фізосіб. “Цільовою групою фізичних осіб, що підтримуються Національною установою розвитку, є податкові резиденти України, які не мають доступу до фінансування на адекватних умовах, або якщо такий доступ утруднений через недосконалість або нерозвиненість роботи ринкових механізмів, кризи або інших обставин”, – зазначив Гетманцев.

Як приклад такого закладу зі світової практики він навів KFW (Kreditanstalt für Wiederaufbau – Кредитна установа для реконструкції). Воно було створено у післявоєнній Німеччині у 1948 році як частину Плану Маршалла.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні змінили умови дешевої іпотеки є Оселя. Нововведення торкнулися мешканців п’яти областей.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *