27 Липня, 2025

В Україні цього сезону через весняні заморозки фермери втратили до 90% врожаю персика – лише одна компанія біля Одеси недоотримала 120 тонн продукції на 7,2 млн грн. Через це полиці магазинів масово заповнять імпортні фрукти, вартість яких зростає і вже в середньому на 20-30% вища за вітчизняні.

Про це в інтерв’ю SEEDS розповів керуючий директор ТОВ “Грін Технолоджі ЛТД” Дмитро Остапенко. Через масштабні втрати у кісточкових фруктах держава не зможе задовольнити внутрішній попит в сезон липень–вересень.

За словами Остапенка, на полицях супермаркетів переважно з’явиться імпортна продукція – більше 90 % торговельної пропозиції. У саду біля Одеси перша хвиля заморозків пройшла з 7 до 13 квітня – фаза цвітіння була активною, і дерева втратили майже весь потенційний врожай.

Через теплову інверсію вночі поверхневі шари охолоджуються значно швидше, ніж верхні, що завдало колосальних збитків. Інші культури, як виноград, постраждали значно менше – там рослини ще не реагували на мінусову температуру.

Наприклад, системи захисту – вітрові машини або дощування, які стримують заморозки піднімаючи температуру на 5-7 °C, в Україні майже не використовуються. У західних країнах, серед яких Румунія та Польща, такі технології підтримують грантово й компенсують більшу частину витрат, що робить їх ефективними й доступними.

Для фермерів наявність лише кількох дерев, що дали врожай верхівками, перетворила витрати на обробку, полив і живлення у збитки. Активне використання аналітичних інструментів та технологій – тепер справа номер один, щоб уникнути повторення втрат у наступних сезонах.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, імпорт європейських сирів в Україну різко зріс – перш за все, з Європи. Зокрема, за підсумками перших 6 місяців 2025 року в країну було ввезено на 15% більше твердих і напівтвердих сирів, ніж за цей же період 2024-го. Водночас українські виробники зазнають суттєвих труднощів.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *