В Україні сьогодні, 11 жовтня, не планується запроваджувати графіки відключень електроенергії. Однак у пікові години споживання, а саме ввечері після 16:00, у країні зберігається дефіцит струму. Тому енергетики просять відповідально поставитися до використання потужних електроприладів. Погодинні відключення світла можуть повернутися з настанням холодів, прогнозують енергетики.

Про плани на 11 жовтня повідомили в “Укренерго“. “Заходи на обмеження споживання не плануються. За можливості користуйтеся потужними електроприладами в денні години – з 10:00 до 16:00″, – заявили в компанії.

У Міністерстві енергетики додали, що особливо активно економити електроенергію слід з 17:00 до 22:00. “Енергосистема залишається збалансованою. Однак постійні ворожі атаки призводять до пошкоджень, що ускладнюють її роботу. Триває активне відновлення енергооб’єктів та підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду”, – пояснили у відомстві.

Так, за минулу добу через обстріли та бойові дії було знеструмлено споживачів у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях. Зокрема, у Миколаївській області через ракетний обстріл території енергетичного об’єкта знеструмлювалися підстанція та побутові споживачі. А на Херсонщині внаслідок атаки дроном було пошкоджено обладнання підстанції, знеструмлювалася підстанція та побутові споживачі.

“За минулу добу енергетики відновили живлення для 2816 споживачів, знеструмлених внаслідок бойових дій та технологічних порушень. На ранок залишаються частково або повністю знеструмленими через бойові дії та техпорушення 522 населені пункти“, – підрахували в міністерстві.

Коли повернуться відключення електроенергії: прогнози неоднозначні

Міністр енергетики Герман Галущенко впевнений: зима 2024-2025 років має шанси пройти для українців без відключень електроенергії, якщо Росія не зруйнує об’єкти критичної енергетичної інфраструктури, що вціліли після попередніх атак. Втім із таким прогнозом погоджуються не всі.

Галущенко, зокрема, розкритикував прогноз ООН, згідно з яким тривалість відключень світла взимку може становити до 18 годин на добу. “Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилося, що вони не мають реальних доказів”, – сказав міністр.

Але не всі причетні до енергетики експерти погодилися б із прогнозом Галущенка. Наприклад, ексглава “Укренерго” Володимир Кудрицький раніше припускав, що залежно від тривалості періоду сильних холодів узимку може бути графік відключень 4 через 4 або 4 через 6 годин.

А директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попередив, що мешканці Києва матимуть світло лише по 8 годин на добу. Це станеться, якщо місто залишиться без зовнішнього енергопостачання.

У Києві не вистачає взимку 700-900 мегават потужності, які потрібно завести ззовні. Якщо їх нема звідки завести, давайте будемо відвертими: якщо Київ відрізатимуть від зовнішнього енергопостачання, кияни сидітимуть без світла по 16 годин на добу, і це буде нормально”, – прогнозує експерт.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко вважає, що взимку без відключень не обійтися. За його словами, навіть за відносно стабільної ситуації з електропостачанням взимку світло вимикатимуть по п’ять годин на добу. Але для цього Росія має припинити атаки на українську енергетичну інфраструктуру, а зимові температури не повинні опускатися нижче за 15 градусів морозу.

Крім того, раніше OBOZ.UA повідомляв, що гендиректор енергокомпанії Yasno Сергій Коваленко назвав фактом, що взимку в Україні відключатимуть світло через дефіцит електроенергії. За його словами, з погляду забезпечення електроенергією в компанії готові до будь-якого розвитку подій. Проте сценарне планування вони не роблять.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *