В Україні 13 жовтня відключення електроенергії не плануються. Однак, через постійні обстріли енергосистема залишається нестабільною, тому прогнозується імпорт електроенергії з Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови.

Про це повідомило “Укренерго”. Міністерство енергетики закликає громадян раціонально користуватися енергоресурсами і рекомендує використовувати потужні електроприлади в денні години – з 10:00 до 16:00, коли навантаження на енергосистему найменше.

Такі рекомендації допомагають знизити ризики перенавантаження системи, зокрема під час пікових вечірніх годин. Енергетики продовжують активне відновлення пошкоджених енергооб’єктів і готують енергосистему до осінньо-зимового періоду. Попри регулярні атаки на інфраструктуру, енергосистема України залишається збалансованою. Однак ворожі обстріли призводять до нових пошкоджень, тому громадян закликають раціонально використовувати електроенергію.

Протягом минулої доби у Запорізькій і Херсонській областях зафіксовані знеструмлення через обстріли. В Херсонській області внаслідок атаки дрона пошкоджено підстанцію, однак усіх споживачів уже підключено до резервного живлення. Через несприятливі погодні умови у Кіровоградській та Миколаївській областях кілька населених пунктів також залишилися без світла. Живлення поступово відновлюють.

У Сумській області відбулося тимчасове знеструмлення через технологічні порушення, яке вже ліквідоване. Загалом, минулої доби енергетики відновили живлення для понад 6,5 тисяч споживачів, хоча частково знеструмленими ще залишаються 503 населених пункти. На 13 жовтня прогнозується імпорт електроенергії з Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови загальним обсягом 10 900 МВт*год, що сприятиме забезпеченню стабільності енергосистеми.

У кількох регіонах України тривають відключення електропостачання через бойові дії, несприятливі погодні умови та технологічні порушення. У Запорізькій області без світла залишаються 3,7 тисячі споживачів, але енергетики вже відновили живлення для 4,5 тисячі абонентів.

У Кіровоградській області через погоду знеструмлено п’ять населених пунктів, постраждали 317 споживачів. У Миколаївській області після грози без світла залишилися 460 абонентів у двох населених пунктах. У Сумській області без електропостачання 12,8 тисячі споживачів у 115 населених пунктах. Найбільш постраждала Харківська область, де через бойові дії на ранок без світла залишаються понад 40 тисяч абонентів, а також Херсонщина, де знеструмлено понад 25 тисяч споживачів у 45 населених пунктах.

Міністр енергетики України Герман Галущенко впевнений, що зима 2024-2025 років має шанс пройти без масштабних відключень електроенергії. Це можливо лише за умови, що Росія не зруйнує критично важливі об’єкти енергетичної інфраструктури, які вдалося зберегти після попередніх атак.

“Ми зробили значний прогрес у відновленні та зміцненні енергетичної системи. Тому за нормальних умов ми здатні забезпечити стабільне електропостачання для всіх регіонів,” – зазначив Галущенко. Він також розкритикував ООН за їхній песимістичний прогноз, який передбачає до 18 годин відключень на добу взимку. За словами міністра, такі оцінки не мають реальних підстав, і він провів зустріч із представниками ООН для з’ясування деталей.

Однак не всі експерти згодні з оптимістичним прогнозом Галущенка. Ексглава “Укренерго” Володимир Кудрицький вважає, що ситуація може бути набагато складнішою. За його оцінками, у разі затяжних холодів можливий графік відключень 4 години через 4 або 6 годин. Це означає, що в деяких регіонах електропостачання може бути відсутнім майже половину доби.

Також директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко попередив, що Київ може опинитися у найскладнішій ситуації. За його словами, якщо столиця залишиться без зовнішнього енергопостачання, кияни можуть мати доступ до світла лише по 8 годин на добу.

“У Києві взимку не вистачає 700-900 мегават потужності, яку потрібно імпортувати ззовні. Якщо цієї потужності не буде, ми можемо стикнутися з відключеннями до 16 годин на добу,” – пояснив Харченко.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко також зазначив, що без відключень цієї зими не обійтися. Навіть якщо ситуація залишатиметься стабільною і російські атаки на енергетичну інфраструктуру припиняться, можливі планові відключення на 5 годин на добу. Такі заходи необхідні для збереження балансу в системі, особливо під час сильних морозів, коли споживання енергії різко зростає. Якщо температура повітря опуститься нижче 15 градусів морозу, навантаження на систему стане критичним.

Незважаючи на оптимістичні прогнози частини урядовців, варто бути готовими до потенційних труднощів із електропостачанням взимку. Для цього експерти рекомендують заздалегідь подбати про альтернативні джерела енергії, такі як генератори чи акумулятори, утеплити житло, а також раціонально використовувати електроприлади в критичні моменти.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Україна успішно завершила ремонтну кампанію 2024 року, підготувавши всі дев’ять атомних енергоблоків до зимового сезону. Для забезпечення енергобезпеки країни важливий розвиток як атомної, так і альтернативної енергетики.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *