Керівництво терористичного угруповання ХАМАС під час підготовки атаки на Ізраїль 7 жовтня 2023 року намагалося переконати ліванську “Хезболлу” та Іран узяти участь у нападі. Атаку хотіли здійснити ще 2022 році, але відклали плани, намагаючися заручитися підтримкою союзників.

Про це пише американська газета The New York Times з посиланням на документи ХАМАС, доступ до яких отримали військові Ізраїлю під час операції в секторі Гази. Зокрема, йдеться про протоколи десяти секретних нарад політичних і військових лідерів ХАМАС за два роки, що передували трагедії 7 жовтня.

Крім того, йдеться про листування між лідером ХАМАС Ях’єю Сінваром та офіційними особами Ірану.

Як пише газета, документи були знайдені в січні 2024 року військовими Ізраїлю на одному з комп’ютерів у командному центрі ХАМАС у Хан-Юнісі.

Зазначається, що армія Ізраїлю передала документи низці західних медіа, але американські The Washington Post і The Wall Street Journal не змогли незалежно підтвердити їхню справжність.

У The New York Times своєю чергою стверджують, що перевірили документи і вважають їх автентичними.

Плани атаки на Ізраїль із сектора Гази вперше обговорювали на нараді керівництва ХАМАС у січні 2022 року.

Однак, ймовірно, що ці плани зародилися раніше – в одному з листів Сінвара до Ірану із запитом про фінансову і військову підтримку йдеться про те, що угруповання розглядає здійснення великомасштабного нападу.

Серед аргументів для “переходу до стратегічної битви” у ХАМАС привели “внутрішню ситуацію” в Ізраїлі. Йдеться про масові протести через судову реформу прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

У липні 2023 року ХАМАС відправив посланця до Лівану на зустріч із високопоставленим командиром армії Ірану, щоб попросити допомоги в завданні ударів по чутливим об’єктах на початку атаки.

Іранський військовий повідомив, що Тегеран і Хезболла готові підтримати ХАМАС, але їм потрібно більше часу для підготовки подібних ударів.

Журналісти вказують, що Іран виділив не менше 10 млн доларів бойовикам ХАМАС.

Так званий “великий проєкт” детально обговорювався на нарадах ХАМАС улітку 2022 року. Спочатку серед цілей нападу, окрім військових об’єктів, називалися й торгові центри та хмарочоси Вежі Азріелі в Тель-Авіві.

Спочатку терористи планували підірвати їх подібно до теракту 9/11 – підриву веж-близнюків у Нью-Йорку 11 вересня 2021 року.

Однак ХАМАС відмовився від цієї ідеї, вважаючи її нереалістичною.

The New York Times зазначає: у протоколах не сказано, наскільки докладний план представив ХАМАС своїм союзникам. Угруповання також збиралося обговорити напад на Ізраїль із тодішнім лідером “Хезболли” Хасаном Насраллою, але не уточнюється, чи відбулася ця зустріч.

ХАМАС був упевнений у загальній підтримці своїх союзників, але дійшов висновку, що йому, можливо, доведеться діяти без їхньої повної участі – частково для того, щоб завадити Ізраїлю розгорнути передову нову ППО до того, як відбудеться атака, йдеться в статті.

Як повідомляв OBOZ.UA, минулого тижня Нетаньягу заявив, що Ізраїль бореться на семи фронтах. Серед противників Єрусалима – “Хезболла” на півночі, ХАМАС у Газі, хусити в Ємені, “терористи” на Західному березі річки Йордан і шиїтські ополченці в Іраку та Сирії.

Нагадаємо, 30 вересня Ізраїль почав наземне вторгнення на південь Лівану. Операцію аргументували тим, що “Хезболла” планувала повторити минулорічний теракт ХАМАС.

Увечері 1 жовтня Ізраїль зазнав ракетного обстрілу з боку Ірану. У ЦАХАЛ відзвітували, що ворожих цілей було понад 180. Відбивати атаку допомагали США та Йорданія, зокрема два американські есмінці, проте були і прильоти.

У Пентагоні заявили, що ця іранська атака була вдвічі масштабнішою за квітневу. Іранський Корпус вартових ісламської революції заявив, що ця атака є відповіддю на ліквідацію ватажка “Хезболли” Хасана Насралли.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *