Щонайменше 621 компанія в Україні незаконно позбулася російських власників, продовжуючи працювати та вигравати державні тендери. Прогалини в законодавстві та відсутність контролю дозволяють російським капіталам безперешкодно виходити з країни.

Про це пише Опендатабот. З початком повномасштабної війни Росії проти України український уряд запровадив численні заходи для контролю та блокування російських активів, у тому числі обмежив можливість перереєстрації компаній, де кінцевими бенефіціарами або власниками є російські громадяни.

Проте, як виявило розслідування, попри ці обмеження, російські власники змогли вивести свої активи з-під контролю та продовжити діяльність в Україні. Згідно з українським законодавством, будь-яка зміна власників або бенефіціарів у компаніях з російським капіталом підлягає суворому контролю з боку Міністерства юстиції.

Однак, як показує практика, за останні три роки щонайменше 621 компанія успішно позбулася російських власників і продовжила працювати на українському ринку. Багато з цих компаній беруть участь у державних тендерах, виграючи мільйонні контракти.

Опендатабот звернувся до Міністерства юстиції з переліком компаній, які могли незаконно змінити власників або бенефіціарів. Було проведено вибіркові перевірки 10 компаній, і в 8 з них було виявлено порушення реєстраційних дій. Незважаючи на це, жодна зміна власності не була скасована, а компанії продовжують свою діяльність, беручи участь у державних тендерах та отримуючи прибуток.

Деякі з компаній, які незаконно змінили власників, є доволі успішними на ринку. Наприклад, РАВЕТТІ УКРАЇНА, зареєстрована за масовою адресою, торік отримала чистий прибуток у 4,7 млн грн і продовжує вигравати тендери в облгазах Києва, Рівного та Сум. Інші компанії, такі як ГЕСТЛАЙФ ТРЕВЕЛ таДОМОФОН. ІНЖИНІРИНГ. ОХОРОНА, також успішно працюють на українському ринку, попри зв’язки з Росією.

Деякі компанії зазнали збитків або мають несплачені борги, як, наприклад, ЕКСМО ЕКСЧЕНДЖ УКРАЇНА, яка змінила назву на ЛАЛАНА ГРУП і наразі має борги перед бюджетом. Проте вони продовжують діяльність без суттєвих правових наслідків.

Відповідальність за незаконні перереєстрації несе низка нотаріусів та державних реєстраторів, які засвідчували зміни. У деяких випадках їх тимчасово позбавляли доступу до реєстрів, але серйозніших наслідків ці особи не зазнали. У випадку компанії ПАЛВІ ТЕЛЕКОМ нотаріус посилався на посвідку на проживання росіянина в Україні, однак Міністерство юстиції не знайшло цього документа в реєстрах, що викликало ще більше запитань.

Міністерство юстиції коментує, що реєстраційні зміни можуть бути скасовані лише за рішенням суду або у випадку подання скарги від особи, права якої були порушені. Але оскільки у більшості випадків строки подачі скарг вже минули, процес стає практично неможливим. Крім того, часто немає конкретної постраждалої особи, оскільки фактично вигода від цих операцій отримується росіянами, а держава Україна не має прямого механізму ініціювати розгляд таких справ.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, компанія ТОВ “ЕМБАВУД УКРАЇНА”, яка належить громадянину Росії, бере участь у програмі “Національний кешбек”. А також вона продовжує вигравати державні тендери, попри пов’язаність з країною-агресором.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *