В Україні 14 жовтня не застосовуються графіки відключень електроенергії. Однак у трьох регіонах країни зафіксовано нові знеструмлення споживачів через російські обстріли. Ще у трьох областях виникали аварійні ситуації через негоду.

Про це повідомили в “Укренерго“. Загалом станом на ранок 14 жовтня без світла повністю або частково залишалися жителі 553 населених пунктів.

  • через бойові дії були нові знеструмлення у Донецькій, Сумській, Чернігівській областях;
  • через наслідки негоди на ранок було знеструмлено 30 населених пунктів у Дніпропетровській, Чернігівській та Волинській областях.
  • з технічних причин знеструмлено споживачів у Кіровоградській та Запорізькій областях.

Як уточнили в Міністерстві енергетики, за добу через ворожі обстріли знеструмлено понад 16 тис. споживачів. Зокрема, на Донеччині за добу без світла залишилося 10,9 тис. абонентів у чотирьох населених пунктах.

“Енергетики відновили електропостачання для 7,5 тис. абонентів в одному населеному пункті. На ранок без світла залишаються 122 населені пункти – 82,4 тис. абонентів”, – повідомили в міністерстві.

У Сумській області внаслідок авіаударів та артобстрілів з боку кордону РФ без напруги було 4,3 тис. споживачів у 11 населених пунктах. Загалом без світла залишаються 119 населених пунктів – 16,2 тисяч споживачів.

Внаслідок ворожих обстрілів на Чернігівщині залишаються знеструмленими 28 населених пунктів – 1,9 тисяч абонентів. Через технологічні порушення без електропостачання 630 абонентів у чотирьох населених пунктах.

На Харківщині під час повітряної тривоги відключалася повітряна лінія. Споживачі не знеструмлювалися. Однак через несприятливі погодні умови на Харківщині без електропостачання 277 абонентів. Минулої доби енергетики відновили електропостачання 1,9 тисяч абонентів. На ранок через бойові дії в регіоні залишалися без напруги 40,6 тис. абонентів.

“Енергосистема залишається збалансованою. Однак постійні ворожі атаки призводять до пошкоджень, що ускладнюють її роботу. Закликаємо продовжувати економно використовувати електроенергію в пікові години споживання, особливо у вечірній період навантаження з 17:00 до 22:00“, – резюмували в Міненерго.

В “Укренерго” уточнили, що споживання струму відповідає сезонним показникам. Сьогодні його рівень станом на 9:30 був таким самим, як у цей час попереднього робочого дня – у п’ятницю, 11 жовтня. Добовий максимум споживання фіксується вечорами. Цієї неділі він був на 4,2% вищим, ніж минулими вихідними.

“Причина такої динаміки – зниження температури повітря у більшості регіонів України“, – пояснили енергетики. Вони попередили, що у години максимального споживання в енергосистемі зберігається дефіцит потужності.

Відключення електроенергії під час заморозків: чого очікувати

У Міненерго запевнили, що жовтневі заморозки не спричинять повернення відключень світла, оскільки енергосистема поки що працює стабільно. Перші нічні заморозки вже зафіксовані, але очікується, що вони не будуть тривалими.

Як зазначив заступник міністра енергетики Микола Колесник, затяжне зниження температури впливає на енергетичну систему через підвищене споживання електроенергії, оскільки зростає потреба у додатковому опаленні приміщень. Проте на сьогодні система готова до такого виклику.

Він нагадав, що вже всі дев’ять енергоблоків атомних електростанцій повернулися після ремонтів, що допомагає покривати зростаючі потреби споживачів. При цьому опалювальний сезон в Україні починається за рішенням місцевих органів влади, коли температура повітря опускається нижче +8 градусів понад три доби поспіль.

За прогнозами синоптиків, уже з 14 жовтня очікується зниження температури, а в західних областях перші заморозки було зафіксовано ще у вихідні. Однак ці короткочасні заморозки не повинні стати причиною повернення до відключення світла.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Україна успішно завершила ремонтну кампанію 2024 року, підготувавши усі дев’ять атомних енергоблоків до зимового сезону. Останній енергоблок однієї з атомних електростанцій було виведено із планового ремонту на 11 днів раніше, ніж планувалося.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *