Україна активно шукала шляхи співпраці з Ізраїлем у боротьбі проти іранських безпілотників, які використовуються Росією у війні. Однак спроби Києва налагодити взаємодію залишилися без відповіді.

Про це йдеться у розслідуванні ізраїльського “12 каналу”. Згідно з публікацією, Україна, зіткнувшись з численними атаками іранських дронів на своїй території, зверталася до Ізраїлю з пропозицією про співпрацю ще на початку 2023 року.

Президент України Володимир Зеленський навіть надіслав прем’єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу уламки іранського дрона, збитого над Україною, як доказ терористичних загроз. Однак, офіційний Єрусалим залишив пропозиції Києва без відповіді.

Колишній міністр оборони України Олексій Резніков також висловлював готовність до співпраці з ізраїльськими фахівцями у сфері розробки систем протиповітряної оборони для захисту від дронів. Він пропонував ізраїльським інженерам приїхати до України та обговорити можливості вдосконалення технологій і їх випробування у бойових умовах. Проте ці ініціативи також не знайшли відгуку.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в інтерв’ю для ізраїльського видання Ynet заявив, що він неодноразово закликав до співпраці в боротьбі з іранськими безпілотниками. Після нещодавньої атаки дрона “Хезболли” на ізраїльську військову базу, яка забрала життя чотирьох новобранців бригади ЦАХАЛ “Голані”, Корнійчук нагадав, що Україна вже попереджала Ізраїль про загрози з боку іранських дронів.

Попри те, що офіційна співпраця між країнами не була налагоджена, певний обмін досвідом відбувається через неформальні канали. За даними розслідування, ізраїльські військові, які воюють у складі ЗСУ, “передають свої знання та навички колегам з Армії оборони Ізраїлю через інтернет”.

Як повідомляв OBOZ.UA, увечері 13 жовтня “Хезболла” вдарила безпілотниками, ймовірно, по місцю збору ізраїльських військових. Поранення отримали близько 70 людей, пишуть ЗМІ.

У США заявили, що координують з Ізраїлем потенційну відповідь на ракетну атаку Ірану, завдану ввечері 1 жовтня. У Вашингтоні переконані, що країна має право захищати себе.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *