Велика Британія вирішила заморозити політичний діалог із Грузією. На паузу поставлено щорічний стратегічний захід Wardrop Dialogue, скасовано заплановані раніше переговори щодо оборони на високому рівні та зупинено програму кібербезпеки.

Причиною того, що відбувається, став антизахідний курс нинішнього уряду Грузії, рішення Лондона може змінитися після прийдешніх грузинських виборів. Про зміни у відносинах між Великою Британією та Грузією розповів посол Сполученого Королівства в цій країні Гарет Ворд в інтерв’ю Interpress News.

Вперше за останні десять років не відбудеться щорічний стратегічний діалог Wardrop Dialogue, що став уже традиційним та проходив на міністерському рівні. Крім того, Лондон скасував заплановані переговори щодо оборони на високому рівні та зупинив програму кібербезпеки. Причина полягає в антизахідній позиції, яку займає чинний грузинський уряд, а також у запущеному ним згортанні демократії.

“Я очікував, що ми працюватимемо разом, щоб зміцнити стійкість Грузії та наше загальне процвітання, але за останній рік уряд Грузії намітив інший курс, і протягом перших місяців мого перебування в Тбілісі мені довелося сформулювати наше занепокоєння з приводу занепаду демократії та антизахідної риторики. Я сподіваюся, що уряд Грузії змінить свій підхід”, – зазначив британський дипломат.

Зокрема, як розповів Ворд, у Великій Британії стривожені ухваленням у Грузії закону, спрямованого на обмеження діяльності громадянського суспільства.

“Ми були розчаровані, коли лідери “Грузинської мрії” (правляча партія в Грузії. – Ред.) почали пропагувати теорії змови та припустили, що західні партнери підривають Грузію”, – наголосив посол.

Він також висловив сподівання, що після парламентських виборів 26 жовтня цього року Грузія повернеться до обраного прозахідного курсу, що дозволить відновити довіру між Тбілісі та Лондоном.

Нагадаємо, наприкінці вересня стало відомо, що правляча партія Грузії використала фото війни в Україні для передвиборної агітації: “Грузинська мрія” вирішила зіграти на контрасті між зруйнованими Росією українськими містами та мирними нині грузинськими населеними пунктами з посилом, що, мовляв, лише ця політсила здатна зберегти у Грузії мир – шляхом “дружби” з РФ.

У Міністерстві закордонних справ України подібні дії назвали “ганебною та нахабною спекуляцією на горі українського народу”. У зовнішньополітичному відомстві засудили “чергові спроби влади Грузії втягти Україну до своїх внутрішньополітичних процесів” напередодні парламентських виборів 26 жовтня.

Тим часом грузинська влада спочатку пригрозила, а після – оштрафувала три опозиційні телеканали за відмову транслювати ролик з використанням кадрів з України.

“Формула”, “Мтаварі архі” та “TV Пірвелі” зобов’язані заплатити по 5 тисяч ларі (близько 1,8 тисяч доларів).

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *