В Україні вже понад два роки триває повномасштабна війна з країною-агресором Росією, у зв’язку з чим в країні постійно продовжують воєнний стан та мобілізацію до Збройних Сил. Багато військових, які знаходяться на фронті ще з початку повномасштабного вторгнення, прагнуть дізнатися, коли вони зможуть звільнитися зі служби.

Демобілізація під час воєнного стану не відбувається згідно з чинним законодавством, за винятком випадків, коли існують на це підстави, закріплені в статті 26 Закону України про військовий обов’язок і військову службу. Зокрема, військовослужбовці можуть бути звільнені зі служби під час воєнного стану на підставі ряду причин, таких як вік, стан здоров’я, наявність інвалідності та інші.

Військовослужбовці, які проходять службу за призовом під час мобілізації, можуть бути звільнені з військової служби в умовах воєнного стану з таких причин:

  • досягнення вікового порогу;
  • стан здоров’я: на основі висновку ВЛК про непридатність або тимчасову непридатність до служби з переглядом через 6–12 місяців;
  • наявність інвалідності;
  • наявність обвинувального вироку суду, що передбачає позбавлення або обмеження волі;
  • сімейні обставини або інші поважні причини;
  • звільнення з полону (якщо військовослужбовці не бажають продовжувати службу);
  • скорочення штату або організаційні зміни — якщо їх не можна використати на службі (для осіб вищого офіцерського складу);
  • призначення (обрання) на посаду судді, члена Конституційного Суду України, члена Вищої ради правосуддя або інших визначених посад.

Звільнення за станом здоров’я

Звільнення за станом здоров’я відбувається на основі висновку військово-лікарської комісії після огляду військовослужбовця. Висновок ВЛК слугує підставою для звільнення, якщо встановлено:

  • непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • непридатність до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців.

Порядок проходження військово-лікарської експертизи визначений Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402, яке також містить перелік хвороб, станів і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до служби.

У разі виявлення серйозних захворювань військовим може бути призначене лікування з подальшим обстеженням через визначений термін. Раніше дообстеження проводилося через два місяці. Військовослужбовець, у якого діагностовано тяжку хворобу та який проходить лікування з дообстеженням, має право на звільнення за станом здоров’я. Після дообстеження ВЛК приймає рішення про можливість повернення до служби або звільнення з виключенням з обліку.

Звільнення за віком

Військовослужбовці можуть звільнитися з військової служби, якщо він досягнув граничного віку: 60 років для всіх, а 65 років для осіб вищого офіцерського складу. Проте, за наявності високої мотивації, досвіду та відповідного висновку військово-лікарської комісії, можливе продовження служби на максимум 5 років.

Звільнення за наявності обвинувального вироку суду

У разі, якщо військовослужбовця засуджують до позбавлення або обмеження волі, або ж позбавлення військового звання, відбувається автоматичне звільнення з військової служби.

Звільнення за сімейними обставинами

Ця категорія є однією з найпоширеніших. До сімейних обставин, що дозволяють військовослужбовцю звільнитися з військової служби, належать:

  • виховання дитини з інвалідністю до 18 років (потрібні документи: свідоцтво про народження та підтвердження інвалідності дитини/довідка МСЕК);
  • необхідність постійного догляду за хворим чоловіком (дружиною), дитиною або батьками (потрібен медичний висновок МСЕК або лікарсько-консультативної комісії);
  • наявність у подружжя або одного з батьків інвалідності I чи II групи (документи: свідоцтво про шлюб, підтвердження інвалідності);
  • опіка над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною (документи: посвідчення особи з інвалідністю, рішення суду);
  • постійний догляд за особою з інвалідністю I групи (документи: посвідчення особи з інвалідністю, довідка про догляд);
  • самостійне виховання дитини (дітей) до 18 років (документи: свідоцтва про народження, свідоцтво про смерть одного з батьків або рішення суду про позбавлення батьківських прав);
  • утримання трьох і більше дітей віком до 18 років (документи: свідоцтва про народження).

Звільнення з військової служби контрактників

Особи, які уклали контракт на проходження військової служби, виконують його на визначений у контракті термін. Після закінчення строку дії контракт автоматично продовжується, і такі військовослужбовці продовжують службу до:

  • завершення воєнного стану;
  • демобілізації;
  • появи підстав для звільнення відповідно до законодавства.

Військові, що служать за контрактом, не можуть звільнитися, якщо:

  • у них є дружина (чоловік) з інвалідністю;
  • один із батьків (своїх чи батьків партнера) має інвалідність I або II групи;
  • на їхньому утриманні перебуває троє і більше дітей до 18 років. 

Контрактники, які не мають українського громадянства, можуть звільнитися за власним бажанням.

Раніше повідомлялося, що США “тиснуть” на президента України Володимира Зеленського, вимагаючи від нього ініціативи щодо ще більшого зниження мобілізаційного віку – з 25 до 18 років. Свою вимогу аргументують тим, що вони під час війни у Вʼєтнамі посилали на фронт юнаків з 19 років.

Нагадаємо, колишній головнокомандувач ЗСУ, надзвичайний повноважний посол у Великій Британії Валерій Залужний виступив проти того, щоб в Україні знижували мобілізаційний вік. На його переконання, молодь 18-25 років – це майбутнє нашої держави і цю категорію громадян необхідно берегти.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *