Україна посіла 150 місце у світовому рейтингу економічних свобод. Протягом минулого року погіршилися всі показники, найпомітніше – доступ до надійних грошей, розмір уряду, а також регулювання ринку праці та бізнесу.

Рейтинг Economic Freedom of the World щороку публікується канадським Інститутом Фрейзера. Експерти інституту констатують, що у 2024 році спостерігається загальна тенденція до пригнічення економічних свобод у всьому світі.

Торік Україна посідала 113 місце поміж 165 країн у списку і відповідно перебувала у третьому квартилі. Цьогоріч їй дісталося вже 150-те місце. Автори звіту вимірюють економічну свободу за п’ятьма показниками – усі вони протягом року в Україні погіршилися:

  • розмір уряду – з 7,29 до 5,83;
  • правова система та права власності – з 4,58 до 4,37;
  • доступ до надійних грошей – з 6,39 до 4,68;
  • свобода міжнародної торгівлі – з 6,68 до 6,05;
  • регулювання ринку праці та бізнесу – з 5,37 до 4,67.

Гіршою, ніж в Україні, ситуація склалася лише в 15 інших країнах, переважно африканських. Серед них – Чад (151), Конго (154), Ємен (156), Лівія (157), Судан (163) та Зімбабве (164).

Таке падіння є результатом того, що рейтинг вперше враховує дані, зібрані після початку повномасштабного вторгнення. Це прогнозовано негативно вплинуло на показники України, йдеться у пресрелізі Центру Бендукідзе, який є партнером Інституту Фрейзера в Україні.

Очолив цьогорічний рейтинг Гонконг, який змістив минулорічного лідера – Сингапур – на другу позицію. За ними йдуть Швейцарія, Нова Зеландія та США. Також у першому квартилі вже багато років перебувають країни Балтії – Естонія, Латвія та Литва.

“Економічна свобода – показник того, наскільки людям дозволено приймати власні економічні рішення про те, що купувати, де працювати і чи розпочинати бізнес – має важливе значення для процвітання. Економічна свобода вимірює відкритість для торгівлі, податковий та нормативний тягар, державні витрати та надійність грошей країни”, – пояснюють автори рейтингу.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, у серпні міжнародне агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті з C до RD (обмежений дефолт). Рейтинг було знижено через закінчення пільгового періоду виплати за єврооблігаціями 2026 року та початку реструктуризації непогашених єврооблігацій.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *