Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ЄС змінити режим санкцій проти Росії. Це призвело до того, що участь США у наданні Україні кредиту 50 млрд доларів від G7 фактично заблокована. Раніше ж влада Угорщини заявляла, що питання продовження санкцій проти Росії має бути вирішене після виборів у США.

Про це повідомляє Bloomberg. Там нагадали, що Вашингтон наполягає на перегляді термінів продовження санкцій ЄС проти Росії. Наразі їх продовжують кожні шість місяців, а США просять збільшити термін до трьох років. Це необхідно для гарантій стабільного обслуговування кредитів (які мають взяти країни G7 заради допомоги України) за рахунок активів, що заморожені в Європі.

“Орбан вкотре заблокував зусилля Європейського союзу щодо зміни режиму санкцій щодо Росії. Таким чином він виконав свої обіцянки відкласти ухвалення рішення до закінчення виборів у США”, – йдеться у повідомленні.

При цьому автори матеріалу нагадали, що Орбан є “переконаним прихильником” кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа. Який критикує фінансування України Сполученими Штатами та каже, що прагнутиме швидкого з Росією. І цю позицію, наголошується, “розділяє угорський лідер”.

Водночас, наголошується, позиція Угорщини не збігається з позицією решти членів ЄС. Річ у тім, що лідери його країн-членів “у спільній заяві пообіцяли продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, і так інтенсивно, як це необхідно”.

Нагадаємо: кредит на загальну суму 50 млрд доларів, узгоджений лідерами G7 у червні, має обслуговуватись за рахунок заморожених на Заході активів російського центрального банку на суму близько 300 млрд доларів. ЄС готовий надати більшу частину суми – до 35 млрд євро. Решта коштів має надійти від США та інших членів G7.

Рішення Угорщини нікого не здивувало

Зі свого боку, нардеп Ярослав Железняк (“Голос”) зазначив: рішення Угорщини нікого не здивувало – воно було очікуваним. При цьому, стверджує він, давно вже знайдено механізм як обійти Орбана.

“Чи впливає це на рішення ЄС? Ні, там для голосування цього року рішення просто потрібна більшість. Чи це створить певні обмеження? Тільки те, що трохи для країн ЄС дорожче вийде і треба все цього року провести. Чи вплине це на рішення США? Тут вони свою частину можуть зменшити, а ЄС – збільшити”, – пояснив він.

Таким чином, резюмував нардеп, для України Орбан створив менше проблем, ніж для Заходу. “Більше ризиків для самих країн G7”, – резюмував він.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас фінансові установи Нідерландів заморозили набагато менше російських грошей, ніж передбачалося. Так, у січні 2024 року в місцевому парламенті було оголошено, що загальна сума заморожених активів РФ становитиме 660 млн євро, проте до 1 липня було заблоковано лише 97,2 мільйона.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *