Ціна на золото вперше в історії перевищила позначку 2700 доларів за тройську унцію. Актив дорожчає на тлі виборів президента США, що наближаються, загострення між Ізраїлем і його сусідами, а також наближенням сезону свят в Індії.

Як повідомляє Reuters, у тижневому вимірі вартість золота зросла на 2%, і в результаті побила історичний рекорд. На даний момент курс досяг позначки $2714, після чого спотові котирування на метал опустилися до $2703,61. Ф’ючерсні показники у США досягли $2719,20.

Валютний стратег OCBC Крістофер Вонг прогнозує, що золото може отримати додаткову підтримку з огляду на мінливість подій на виборах та геополітичну невизначеність. Мається на увазі новий виток загострення на Близькому Сході, де після знищення Армією оборони Ізраїлю лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара представники ліванського угруповання “Хезболла” пообіцяли відплатити.

Крім того, наприкінці жовтня в Індії планується святкування Дівалі – цього дня купівля золота вважається сприятливою подією. Щоб стимулювати покупки, місцеві продавці пропонують знижки до $8 за унцію, порівняно з офіційними внутрішніми цінами.

На цьому тлі ростуть котирування та інших дорогих металів. Спотові ціни на срібло зросли на 0,9% (до $31,97), платину – на 1,4% (до $1005,88), на паладій – на 1,9% (до $1 062,32).

Тим часом аналітики Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів вважають, що найближчого року золото ще неодноразово оновить рекорд. За прогнозом, за наступні 12 місяців курс золота досягне $2941 долара, а срібла – $45.

Як уже писав OBOZ.UA, Україна вже три роки не поповнювала свій золотий запас на світовому ринку – цей показник залишається на рівні 27,1 тонн. Однак у 2024 році Нацбанк прозвітував про збільшення частки золота у міжнародних резервах країни – це сталося через зростання вартості самого металу.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *