Заморожені російські активи перебуватимуть під санкціями Європейського Союзу (ЄС), допоки триває війна, а Росія не компенсує Україні всю заподіяну шкоду. Для цього знадобиться солідарність всіх країн-членів Євросоюзу. 

Про це, як повідомила спікерка президента Європейської ради Шарля Мішеля, йдеться у висновках Євроради. Документ було затверджено після завершення засідання за участі лідерів ЄС, яке відбулося 17 жовтня в Брюсселі.

“Єврорада вітає угоду про використання надзвичайних доходів, отриманих від заморожених активів Росії … Ця угода має забезпечити справедливий розподіл і солідарність між партнерами G7, а також із тими державами-членами, які особливо зазнають фінансових і правових ризиків”, – йдеться у заяві Євроради.

Єврорада наголосила на важливості виконання зобовʼязань про надання спільно з партнерами G7 близько €45 млрд ($50 млрд) до кінця року для підтримки поточних і майбутніх військових, бюджетних і відновлювальних потреб України. “Відповідно до законодавства ЄС, активи Росії мають залишатися іммобілізованими, допоки Росія не припинить свою агресивну війну проти України та не компенсує їй збитки, завдані цією війною”, – йдеться у заяві.

Як “Велика сімка” намагається використати заморожені активи РФ для допомоги Україні

Загалом в ЄС було заморожено 37 млрд євро приватних та 208 млрд євро державних коштів РФ. В червні 2024 року лідери G7 домовилися надати Україні кредити на суму $50 млрд під гарантії цих активів.

Згідно з планом, виділення коштів мали розділити відповідно до економічних показників країн “Великої сімки”: ЄС та США покрили б по $20 млрд, а решту коштів виділили б Канада, Японія та Велика Британія. Однак умовою для виділення коштів США було офіційне продовження арешту російських активів в ЄС.

Євросоюз поки що так і не ухвалив це рішення через вето Угорщини – щоб обійти його Єврокомісія збільшила свою частку в кредиті до 40 млрд євро (під гарантії загального бюджету блоку), що зустріло супротив країн-членів ЄС. Вони вимагали, аби Велика Британія, Канада та Японія збільшили свої частки.

Остаточна сума у 35 млрд євро є компромісною і дозволить США приєднатись до угоди пізніше та зменшити ризики ЄС. Більшість країн ЄС та Європейський парламент мають схвалити кредит ЄС до кінця року.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що Швейцарія вирішила не застосовувати повний пакет санкцій ЄС проти Росії, посилаючись на наявні національні механізми для контролю дочірніх компаній. Це рішення викликало критику, оскільки воно може послабити міжнародний тиск на Росію.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *