Росія збільшила кількість ракетних атак на портову інфраструктуру України, що затримує доставку продовольства для жителів Палестини і країн Глобального Півдня. Таким чином кремлівський диктатор Володимир Путін ризикує посилити гуманітарну кризу та викликати голод у багатьох куточках світу.

Про це 23 жовтня заявив прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер. Він підкреслив, що російські обстріли почастішали якраз під час жнив.

Стармер нагадав, що постачання української сільськогосподарської продукції мають вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки. А атаки вже спровокували зростання цін на продовольство і паливо для найбільш нужденних верств населення по всьому світу.

Зокрема, через російські обстріли затрималося відправлення з України судна MV SHUI SPIRIT, яке перевозило до Палестини олію в рамках Всесвітньої продовольчої програми. Крім того, РФ вдарила по двох суднах, які мали доставити до Єгипту вантаж кукурудзи для Південної Африки, також у межах Світової продовольчої програми.

“Невибіркові удари Росії по портах у Чорному морі наголошують, що у своїх спробах змусити Україну підкоритися Путін готовий поставити на карту продовольчу безпеку у всьому світі. Вчиняючи так, у спробі здобути гору у своїй варварській війні він шкодить мільйонам вразливих людей в Африці, Азії та на Близькому Сході”, – заявив Кір Стармер.

Варто зазначити, що з 5 по 14 жовтня війська РФ пошкодили чотири вантажні судна, які стояли на якорях у портах Одеської області:

  • 5 жовтня у порту Южного – MV PARESA (під прапором Сент-Кітс та Невіс);
  • 7 жовтня у порту Одеси – MV OPTIMA (під прапором Палау);
  • 8 жовтня у порту Чорноморська – MV SHUI SPIRIT (під прапором Панами);
  • 14 жовтня у порту Одеси – NS MOON (під прапором Беліза).

“Росія не поважає норм та законів, які регулюють нашу міжнародну систему. Їхнє незаконне вторгнення було не лише кричущою атакою на основи Статуту ООН, а й те, як вони вели свою війну в Україні, демонструє відсутність поваги до людського життя або наслідків їхнього вторгнення по всьому світу”, – резюмував британський прем’єр.

Як уже повідомляв OBOZ.UA, із критикою дій РФ раніше виступили і в Європейському Союзі. При цьому в ЄС наголосили, що атаки РФ були скоєні на судна, що належать країнам, які режим Кремля вважає дружніми.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *