На територію України, підконтрольну уряду, вдалося повернути ще шістьох дітей віком від 3 до 17 років. П’ять сімей змогли виїхати з тимчасово окупованих населених пунктів Херсонської, Запорізької областей і Криму.

Про це 23 жовтня повідомив у Telegram омбудсмен Дмитро Лубінець. Він розповів, що ці сім’ї на ТОТ зіткнулися з психологічним тиском, відсутністю ліків і належного медичного обслуговування.

Дорослих загарбники змушували оформляти паспорти РФ, без яких вони не змогли б пересуватися ТОТ України. Діти змушені були відвідувати школи, де навчальний процес був пронизаний пропагандою “русского міра”. Учнів без згоди записували до мілітарних організацій. За відмову навчатися в організованих окупантами школах погрожували вилучити дітей із сім’ї, а батьків забрати на підвали за надуманими статтями.

Наразі п’ять українських сімей знову вільні та зможуть будувати своє життя без страху за майбутнє, зазначив уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Одній із сімей довелося переховуватися, щоб дитину не змусили відвідувати російську школу. Вони жили в постійному страху бути викритими. Попри всі труднощі, дитина продовжувала відвідувати онлайн українську школу.

“Мої представники в Івано-Франківській, Черкаській, Львівській, Житомирській областях приєдналися до роботи із сім’ями з метою їхньої реінтеграції за новим місцем проживання… Держава готова до повернення всіх своїх громадян і надаватиме їм базову гуманітарну, медичну, психологічну й соціальну допомогу. Правоохоронні органи зафіксують російські злочини, свідками чи жертвами яких стали українські діти”, – заявив омбудсмен.

Додамо, що евакуацію неповнолітніх та їхніх рідних вдалося провести в межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA.

“Якщо ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування, – обов’язково повідомте про цей факт Національну поліцію України за номером 102. Якщо ж ви переконані, що дитину депортували на РФ чи вона перебуває на ТОТ, то крім поліції варто повідомити й нас – Офіс омбудсмена”, – нагадав Лубінець.

Як писав OBOZ.UA, 8 жовтня стало відомо, що повернутися вдалося ще сімом дітям із Херсонської, Запорізької та Луганської областей, які тривалий час жили під російською окупацією.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *